Workshop ” Deslocalitzant de Xina, cap a mercats més pròxims o de costos més baixos”
En el Workshop “Deslocalitzant de Xina, cap a mercats més pròxims o de costos més baixos”, organitzat pel Club Cecot Internacionalització, el passat 6 d’Octubre, les 12 empreses participants van coincidir en considerar que avui per avui, qualsevol implantació industrial que es faci a Xina tan sols té sentit si és per vendre localment, a Xina o als països de la zona.
La pèrdua de competitivitat de la Xina per productes de poc valor afegit, enfront països com ara Indonèsia o Malàisia és un fet inqüestionable. Aquest, juntament amb el factor de paritat euro dòlar, han sigut determinants perquè algunes de les empreses que hi son implantades s’hagin qüestionat la seva continuïtat a Xina i d’altres, directament, hagin decidit replegar veles i aproximar les produccions a països de l’ Est o, perquè no, a Espanya.
Un altre dels factors que es van apuntar com a causants d’aquesta retirada és la transformació dels models de negoci de moltes empreses, provocada en bona part per aquests anys de crisi. Canvis que han comportat produccions més curtes, més especialització, treballant per projectes etc…. La proximitat dels proveïdors permet garantir més flexibilitat i fiabilitat dels subministraments i també és més fàcil aconseguir la seva proactivitat.
De fet la idea apuntada per molts participants és que aquesta adaptació i transformació dels models de negoci de les empreses ha de ser continu en aquests actuals moments d’incertesa i canvi de l’activitat econòmica. Per tant, avui més que mai, cal que les empreses estiguin entrenades a adaptar-se àgilment als nous paradigmes ens esperen.
Durant la sessió, es va fer palès que la Xina està fent una aposta clara per la tecnologia, i amb una tendència quasi obsessiva per automatitzar les seves plantes . Això permet entendre com avui dia les implantacions industrials per produir bens de poc valor afegit ja no són d’ interès per a les autoritat xineses, a diferència de fa no molts anys que les rebien amb les mans obertes oferint ajuts i incentius. Actualment, segons l’experiència d’alguns dels participants, es podria dir inclús que hi ha una clara pressió sobre els operadors estrangers des del punt de vista regulatori i fiscal.
Els mercats de l’Est estan essent, en alguns casos, utilitzats com alternativa a la Xina pel que fa a produccions de baix valor. Si la fabricació requereix tecnologia resulta més complicada la deslocalització de Xina. En tot cas al mercat de l’Est, l’únic país que té un nivell tecnològic acceptable per fabricacions més sofisticades és Polònia.
Però no cal oblidar, com es va apuntar, que el mercat espanyol torna a ser molt interesant per a la producció, ja que els sous, degut a la crisi, han baixat. A més, si es té en compte la pèrdua per defectes de fabricació, els costos de transport i els temps de lliurament, fabricar a la Xina en molts casos no acaba compensant a una Pime. A més amb la fabricació a la Xina es perd l’assessorament tècnic que el proveïdor local acostuma aportar.
El sorprenent és que paral·lelament a aquesta tendència de deslocalització de la Xina, ens trobem amb la important aposta inversora que estan tenint molts empresaris d’aquell país per adquirir empreses amb tecnologia europea. I sobretot, el que sorprèn més, és que probablement la continuïtat de l’empresa adquirida estigui més garantida amb una inversió provinent d’aquell gran país, que si la inversió procedeix del sí de la UE o d’EEUU. La inversió xinesa vol , segons es va compartir a la reunió, mantenir les plantes i la localització a Europa ja que la localització en el sí d’ Europa és precisament el que busquen amb aquestes inversions.
Empreses assistents al Workshop
- Lamp Lighting
- IMC Toys
- Rubie’s Spain
- Isogom Sistemas
- Jovi
- Creaciones de velours industriales
- Isovolta
- Borsub International
- M&PR Protorapid
- Modiplast
- Dinalager
- Acciona Forwarding
- Fluidra