Mercè Brey: “Moltes de les empreses de nova creació neixen globals”
Entrevista a Mercè Brey, directora de Comerç Exterior de CaixaBank
Mercè Brey, és la directora de Comerç Exterior de Caixabank, entitat bancaria amb una important projecció entre les nostres empreses a l’hora establir-se i obrir nous mercats a l’exterior. CaixaBank opera actualment a més de 50 països i compta amb 23 oficines a l’exterior. Informen i assessoren les empreses en els seus processos d’inversió i d’internacionalització.
Quin serveis de comerç exterior ofereix CaixaBank a les empreses?
Oferim un servei multicanal perquè entenem que les empreses que operen en mercats exteriors requereixen poder operar en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.
Assessorem sobre el millor mitjà de cobrament o pagament, la fórmula més adequada de finançament o bé la forma més adient de cobrir tota mena de riscos inherents a l’operativa en mercats internacionals.
Aquest assessorament es porta a terme, principalment, per dos vies: mitjançant la nostra xarxa d’especialistes en Comerç Exterior distribuïts per tota la geografia; o a través del servei Export Online, on atenem als nostres clients mitjançant la videoconferència amb tantes persones com calgui d’aquí i d’altres països, compartint documents online i utilitzant pissarres virtuals; sempre en un entorn segur.
Quin és el servei més sol·licitat?
Sens dubte tot allò que tingui a veure en trobar la millor estructura de finançament i cobertura de riscos, especialment quan les empreses treballen amb mercats emergents.
Us dirigiu a petites o només a grans empreses?
En els darrers anys hem donat servei a més de 100.000 empreses. Estem estructurats per cobrir les necessitats tant de les més petites, les micros, amb productes estandarditzats que els suposi la mínima complexitat operativa, com a les més grans, desenvolupant productes a mida amb una alta càrrega d’innovació tecnològica.
Quina és la presència internacional de CaixaBank?
Té presència estable en 20 països i en cobreix 56. Londres, Casablanca, Polònia o Tànger són places on hi tenim oficines operatives. Estem presents en entorns complexes, on podem afegir valor a les empreses; Johannesburg, El Caire, Singapur o Sao Paolo. Complementàriament, tenim més de 2.500 acords de corresponsalia amb bancs d’arreu que ens permeten donar cobertura a les necessitats dels nostres clients arreu. De forma rutinària, estem treballant amb 127 països en 89 divises diferents.
Quin diria que és el principal avantatge competitiu de CaixaBank en comerç exterior?
La nostra proximitat al dia a dia. De fet, any rere any, celebrem a diverses ciutats el que anomenem «Jornada de Porta a l’Exterior». Durant un dia sencer posem a disposició de les empreses entrevistes individuals amb els nostres directors i directores de les oficines a l’exterior per tal que els hi preguntin allò que considerin dels països on estan ubicats. Aquest any estem celebrant la 9ª edició!
I les empreses ens han fet confiança: el 44.9 % de les empreses ens trien com el seu banc. 1 de cada 3 avals internacionals que s’emeten al nostre país el tramita CaixaBank i tenim una quota de crèdits documentaris del 23%.
Quin és el principal repte que tenen per davant?
El repte més important que tenim al davant és seguir evolucionant al ritme dels nostres clients. En els darrers anys el nombre d’empreses que operen en mercats exteriors s’ha duplicat. Moltes de les empreses de nova creació neixen globals. Cada vegada més, les vendes van dirigides a països fora de la Unió Europea on la complexitat operativa creix exponencialment. Les regulacions internacionals augmenten, s’incrementa la incertesa sobre la capacitat de generació de països que fins fa poc eren molt atractius (impactats per la caiguda del preu del petroli, per exemple)… Operar en l’entorn internacional s’ha sofisticat i és precís que nosaltres siguem capaços d’acompanyar i afegir valor al procés d’internacionalització dels nostres clients.
En aquest sentit, estem desenvolupant nous canals de comunicació amb els nostres clients i creant nous productes adaptats als canvis de l’entorn on operen les empreses.
Quines recomanacions faria a una empresa que vol començar a fer negocis a d’altres països?
Moltes vegades ens trobem que les empreses venen a l’entitat financera una vegada ja han dut a terme tot el procés de prospecció i fins i tot tenint al damunt de la taula contractes comercials. Sovint el que comercialment és molt atractiu té dificultats financeres per dur-lo a terme. Nosaltres sempre recomanem als nostres clients que comptin amb nosaltres des del primer moment, que fem plegats el recorregut cap a la internacionalització. Tenim coneixement i experiència en mercats internacionals i en gestionar allò que és tan sensible com l’accés al finançament o la cobertura dels riscos associats a treballar en un entorn global.