Albert Ventura: “Dissenyem a Terrassa, fabriquem a la Xina i venem a tot el món”
Entrevista a Albert Ventura, conseller delegat d’IMC TOYS, SA
Des de l’any 2001, IMC TOYS està plenament consolidada en el mercat exterior, les exportacions han augmentat i representen actualment més del 70% de les vendes totals de la companyia. Compta amb un departament de R + D + I a Terrassa des d’on, al llarg d’aquests anys, han concentrat esforços per a la creació de productes innovadors que juntament amb les novetats garanteixen el creixement anual. El seu centre logístic, de més de 12000 m2 instal·lat a Sallent, emmagatzema i garanteix la distribució de tots els seus productes.
Quin producte o productes de la seva empresa comercialitza a l’exterior?
Comercialitzem tots els nostres productes, alguns amb major volum que altres però exportem tota la nostra producció. Dissenyar i fabricar productes només per el mercat espanyol per nosaltres no es rendible.
Quan va iniciar-se en el comerç exterior?
En el 2001 i des de llavors no hem parat de créixer. El comerç exterior ens ha permès mantenir-nos durant la crisi. Només amb el mercat interior haguéssim patit moltíssim. Teníem il·lusió per fer alguna cosa gran en el nostre sector i també teníem la confiança. Amb aquestes dues coses, il·lusió i confiança, es pot assolir quasi bé tot. Això és clau per tirar endavant.
Nosaltres fins l’any 2000 érem un petit distribuïdor local, no érem fabricants només distribuïdors. Aquest model de negoci, però, no ens permetia créixer i vam decidir reconvertir l’empresa. I a partir d’aquell moment el nostre eslògan va ser: “Volem dissenyar a Terrassa, fabricar a la Xina i des d’allà vendre a tot el món”.
L’any 2000 IMC TOYS facturava entre 7 i 8 milions de euros només amb el comerç interior. L’any 2015 hem passat a facturar 102 milions d’euros repartits entre prop de 60 països.
Actualment quin percentatge de la seva producció exporten?
Varia segons l’any, però de mitjana entre un 70 i un 80% de la producció va al mercat exterior.
Quins són els majors beneficis de l’exportació?
Principalment les economies d’escala que t’aporta el fet de treballar amb molts mercats i l’altre, és la diversificació del risc. Això és bàsic per poder afrontar crisis econòmiques perquè no tots els països es comporten igual.
Quins són els errors que haurien volgut evitar?
Difícil contestar perquè realment es comenten molts. Però els errors ensenyen, són “màsters”, un màster molt car però normalment molt útil.
A quins països exporten actualment?
Tenim filials a Portugal, França, Alemanya, Itàlia, Anglaterra, Portugal i Hong Kong i UK i a molt països de tots els continents, aproximadament uns 55.
Quins reptes ha hagut de superar en els mercats exteriors?
Molts i diversos. L’any 2001 no ens coneixia ningú fora d’Espanya però si fas bons productes, de bona qualitat, amb un bon disseny i un preu raonable l’ultima paraula la té el consumidor. I al consumidor ens l’hem guanyat no només amb els valors que esmentava abans, il·lusió i confiança, sinó amb perseverança i paciència. De mica en mica ens l’hem anat guanyat i esperem continuar així en el futur.
Quin considera que és el seu avantatge competitiu, què diferència els seus productes o la seva oferta?
La innovació i el disseny. Invertir amb innovació no es car i permet assegurar el creixement regular de l’empresa. Intentem fer productes que marquin la diferència. El que es car es voler competir amb preu, nosaltres fugim d’aquest camí.
Quina estratègia ha utilitzat per introduir els seus productes? Adapta l’estratègia a cada mercat?
Per introduir-se en nous mercats cal ofertar bons productes. Si el producte ha tingut èxit a Espanya o el Regne Unit resulta molt més fàcil introduir-los a altres mercats….
La sortida d’Anglaterra de la Unió Europea els afectarà d’alguna manera?
Esperem que no, tot dependrà dels acords finals i com es pacti la sortida.
Si es que al final surten… perquè també hi ha la possibilitat que s’ho repensin, no???
Quines recomanacions faria a les empreses que volen iniciar-se en el comerç internacional?
Es difícil perquè l’estratègia de cada sector pot ser diferent però recomano molta paciència i perseverança. El primer dia ningú no fa grans comandes, però a poc a poc, si el producte els hi funciona, els volums van creixent. I sobre tot, sobre tot, és molt important creure en el que fas. Els altres, ja siguin americans, anglesos, alemanyes o francesos no són millors que nosaltres.