Brexit· estat de les negociacions
Segons informacions facilitades pel cap negociador de la Comissió Europea. Michel Barnier i el Secretari d’Estat Britànic per a la sortida de la UE, David Davis, en una compareixença del passat el dia 19 de març, els avanços en la negociació quant a Brexit són els següents:
1. L’acord sobre el període transitori, amb l’objectiu que les empreses i ciutadans puguin adaptar-se a la nova situació. Aquest període transitori tindrà una durada determinada de 21 mesos, fins al 31 de desembre de 2020, tal com proposa la UE.
2. El Govern britànic ha acceptat concedir als ciutadans de la UE que arriben a Regne Unit durant la transició els mateixos drets i garanties que els que arriben abans del Brexit (30 de març de 2019).
3. Durant el període transitori, la UE ha concedit a Regne Unit que pugui signar acords comercials amb països tercers no pertanyents a la UE. No obstant ,el Regne Unit només podrà implementar-los a partir de l’1 de gener de 2021, una vegada finalitzada la transició.
4. El Regne Unit també ha suavitzat la seva posició sobre l’accés a la pesca, a canvi de l’acord que es consultarà sobre les assignacions per a 2020 i que les captures britàniques no canviaran.
Respecte a la qüestió decisiva sobre la frontera irlandesa, la mateixa continua bloquejada, excepte per un petit avanç. El Regne Unit ha acceptat incloure Irlanda del Nord a la Unió Duanera com a possibilitat de recurs final, a la espera de presentar propostes alternatives. En un primer moment, aquesta solució va ser rebutjada de pla per la Primera Ministra Theresa May.
Aquests últims avanços s’han quedat plasmats en el nou esborrany del Tractat de Separació, en el qual es destaquen en verd les qüestions sobre les que ja hi ha consens; en groc, aquelles casades que requereixen major negociació; i en blanc, les temes encara pendents d’abordar.
Per tant, encara que el fet d’haver aconseguit un acord polític sobre el període transitori és positiu, encara hi ha dubte sobre el resultat final de les negociacions del Brexit, ja que la màxima segueix sent «no hi ha res acordat fins que tot estigui».