Informe de mercat: El mercat de Perú
Amb capital a Lima, el Perú està banyat en la seva costa per l’oceà Pacífic i limita amb l’Equador i Colòmbia en el nord, amb el Brasil a l’est i amb Xile i Bolívia al sud-est. Té una superfície d’1.285.216,20 km² i es troba en una zona intertropical, la qual cosa li confereix múltiples paisatges i ho converteix en un dels països amb major diversitat biològica i majors recursos minerals del món.
A nivell econòmic, el Perú ha registrat un notable creixement en els últims anys, aconseguint en 2017 i 2018 xifres per sobre del +4%. Així, se situa com el quart país emergent més prometedor per als inversors, segons el rànquing de la revista Bloomberg Markets. Entre les seves principals activitats econòmiques s’inclouen l’agricultura, la mineria, la pesca, la construcció i el comerç.
La geografia variada de Perú es reflecteix en l’economia del país. L’abundància dels recursos es troba principalment en els jaciments minerals de les regions muntanyoses, mentre el seu vast territori marítim ha produït tradicionalment d’excel·lents recursos halièutiques. Tanmateix, en raó de les seves característiques geogràfiques complexes (tals que la costa àrida, els Andes desiguals i la jungla difícil a penetrar), Perú posseeix una zona agrícola més aviat petita, que només ocupa 1,7% del territori. No obstant això l ‘agricultura contribueix a 7% del PIB de Perú i empra 27% de la població activa. Els principals productes agrícoles del país són el cotó, la canya a sucre, el cafè, el blat, l’arròs, el blat de moro, la quinoa i l’ordi. Perú és igualment un dels principals exportadors mundials de carxofes, de mangos, de cítrics, d’advocat i de raïm.
El sector industrial genera 30,2% del PIB i empra 15% de la població activa. Perú posseeix una indústria minera important i dinàmica, principalment per a l’extracció de coure i d’or. Perú és una economia minera des de l’època colonial i el país és el primer productor mundial de plata, el cinquè productor d’or, el segon productor de coure i un important proveïdor de zinc i de plom. Grans projectes miners s’han desenvolupat aquests últims anys, la qual cosa ha augmentat encara més la importància del sector miner. El país compta, igualment, amb importants reserves de gas natural i de petroli, encara que Perú sigui un importador net d’energia. Les principals activitats de fabricació són les tèxtils, els béns de consum, la transformació dels aliments i els productes de la pesca. A més, encara que el govern peruà hagi intentat dispersar la producció industrial, les principals indústries del país es trobin en la gran regió de Lima.
El sector terciari contribueix a 54,9% del PIB i empra 58% de la població activa. El sector comprèn el turisme, els serveis financers i les telecomunicacions, que han tots esclatat gràcies a un esforç combinat del govern i del sector privat. Els sectors del turisme i de la construcció, en particular, són molt bé desenvolupats, però el sector del turisme ha patit molt de la pandèmia actual de COVID-19.
Quant a relacions exteriors, Perú, tradicionalment, sempre ha mantingut forts vincles polítics i culturals amb els seus veïns propers , a més de amb els Estats Units, amb qui manté relacions diplomàtiques des de començaments del segle XIX, i amb el Japó.
A més, les relacions bilaterals entre Espanya i el Perú són excel·lents. Espanya és un dels principals inversors estrangers al Perú i manté una estreta col·laboració per al desenvolupament del país, comptabilitzant-se més de 400 empreses espanyoles en el territori peruà.
A nivell d’importació destaquen els productes siderúrgics, els equips i maquinària per a construcció i obres públiques, els sistemes de reg, l’electrònica, la maquinària tèxtil, l’equipament per a col·lectivitats i equips per a mineria espanyols. D’altra banda, les seves exportacions al nostre país se centren en productes bàsics i matèries primeres com ara combustibles, minerals, pesca, conserves vegetals, fruites i hortalisses.
Quant a les oportunitats de negoci cal assenyalar les relacionades amb les infraestructures de transport. Així, els àmbits més demandats són: l’enginyeria, la consultoria i el sector de la construcció.