Entrevisa a Ferran Coromines: “Àfrica vol dir: insitència i resistència, que al final es tradueix en diners”
Ferran Coromines és export manager de Mobel Linea S.L
Mobel Linea va ser creada al 1973. Dissenyem mobiliari d’oficina i aportem funcionalitat, disseny i comoditat a cada lloc de treball. Des de l’any 2001 disposem de l’ISO 9001. Som una empresa compromesa amb l’entorn, desenvolupem la nostra activitat aplicant les normes i bones pràctiques ambientals.
1 Quins són els aspectes més rellevants que destacaria de la seva experiència en els mercats d’Àfrica?
El continent és un contrast de cultures, d’idiomes, etc, només com a mundologia val la pena, alhora sempre he pensat que és un continent que de moment necessita comprar de tot, tot i que a futur ens haurem de replantejar el negoci, de comprar-ho gairebé tot, començarà a fabricar.
2. En la seva opinió quines són les empreses que poden realment plantejar-se accedir als mercats d’Àfrica?
Les empreses que poden anar a vendre a l’africa son aquelles que ja tinguin un departament d’exportació potent, que ja tinguin experiéncia en l’exportació i que el seu compte de resultats sigui POSITIU. L’Africa no és un mercat que pogui solucionar els comptes de resultats, no és un mercat d’avui per demà.
3. Hi ha algun factor determinant avui dia a l’hora de decidir fer negocis en aquests continent?
Si, l’empresari que és obert i que considera que cal invertir en una prospecció a llarg plaç en un continent força desconegut.
4. Hi ha errors comuns entre les empreses que intenten fer negocis a l’Àfrica?
Si, l’error és el clàssic “ comercial “ que diu que té contactes a nivell de govern i que és amic, del amic…. aixó NO FUNCIONA !! Avui en molts paíssos africans ja existeix gent del sector que sigui….. cal saber qui son els bons i els menys bons.
5. Serveixen les mateixes estratègies d’entrada a qualsevol mercat?
No. Cal pensar que a l’africa co-habiten paíssos anglofons, francofons en general ( també existeix Angola i Moçambique, que son ex colonies portugueses ) ….. uns parlen francès, els altres parlen anglès i cada país té la seva manera de funcionar.
6. Es important la dimensió de l’empresa per accedir a aquests mercats?
Condiciona força de cara a una bona prospecció, a l’hora que ÀFRICA vol dir : insistència i resistència, que al final, vol dir diners.
7. Quins són els països que recomanaria o destacaria per fer negocis o iniciar relacions comercials?
Tots els paíssos que tenen una mica de cara i ulls, una ràpida mirada per INTERNET és fàcil saber quins….. No té gaire sentit invertir al Txad peró si agafar un avió i baixar fins al Marroc o Kenya.
8. Quins quatre consells donaria a una empresa que vol iniciar-se en aquests mercats?
1. Si és comença s’ha d’acabar, és una aventura a 5 anys mínim, no sortirà cap venda, ni un gran distribuïdor a curt plaç ( mínim d’un a dos anys ) i després toca la consolidació, que son 3-4 anys més. ( sempre hi ha algú que té sort, peró en general son vendes esporàdiques.
2. El distribuïdor / client de l’Àfrica ha de rebre les mateixes atencions que té un distribuïdor / client de França…….
3. No caure en l’error típic, que els negres només compren vells stocks. A l’Àfrica hi ha mercat per tot.
4. No caure en la temptació que qualsevol pot vendre qualsevol cosa, l’Àfrica és molt gran i té aprox 55 paíssos.