El sector català de l’alimentació ecològica
L’important creixement del sector productiu els últims anys ha generat les condicions perquè augmentés i es consolidés la indústria transformadora, fet que permet l’obtenció d’un valor afegit a unes produccions que ja el porten incorporat per les característiques productives. Lleida és la demarcació amb més superfície inscrita a l’agricultura ecològica, i Barcelona, la demarcació amb més indústries transformadores.
La producció agrària ecològica és un sistema de producció i elaboració de productes agraris l’objectiu del qual és l’obtenció d’aliments de màxima qualitat, respectant el medi ambient i sense utilitzar productes químics de síntesi (hormones, herbicides, adobs químics o plaguicides, entre d’altres).
El sector de la producció agroalimentària ecològica compta amb una projecció de comercialització exterior molt important, sobretot en mercats altament exigents, preocupats per les qüestions relacionades amb la preservació del medi ambient, la salut i la seguretat alimentària.
Les empreses destaquen per la capacitat innovadora i el dinamisme comercial que les porta a comercialitzar bona part de la producció a mercats exteriors, principalment europeus.
Exportació:
Destins productes ecològics:
- Total d’empreses exportadores: 31 exportadors
- Total de països on s’exporta: 21 països (12 d’Àsia, 8 d’Amèrica i 1 d’Àfrica)
Principals destins exportadors:
- EUA (hi exporten 13 empreses, s’hi exporten 7 productes diferents, principalment* vi, cava i ametlles)
- Japó (hi exporten 6 empreses, s’exporten 4 productes diferents, principalment* Oli d’oliva verge extra)
*“Principalment” vol dir que hi ha empreses que exporten aquell producte a aquell país, no per volum de facturació.