El Mecanisme d’Ajust en Frontera del Carboni
El Mecanisme d’Ajust en frontera del Carboni (MAFC en castellà) o Carbon Border Adjustment Mechanism, (CBAM en anglès) és l’eina que posarà en marxa la UE per posar un preu just al carboni emès durant la producció extracomunitària de productes intensius en carboni i importats per empreses de la UE i per a fomentar una producció industrial més neta en països no comunitaris. El CBAM obligarà als importadors de béns de la Unió Europea (“UE”) a “adquirir” certificats equivalents al preu del carboni que haurien d’haver pagat si els béns s’haguessin produït d’acord a les normes de fixació de preus del carboni de la UE. Si l’importador pot provar que el preu de carboni ja ha estat pagat durant la producció dels bens, l’import satisfet podrà ser deduït. Inicialment, El CBAM s’aplicarà a les importacions de béns produïts amb una utilització intensiva en carboni (ciment, ferro i acer, alumini, fertilitzants, electricitat i hidrogen, detallats en els Annexos I i II del Reglament) tot i que el seu àmbit d’aplicació podrà ampliar-se gradualment.
El Reglament que regula el mecanisme va ser aprovat pel Parlament Europeu i el Consell de la UE el passat 10 de maig (Reglament 2023/956, de 10 de maig de 2023) i es va publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea en el dia d’ahir, 16 de maig de 2023.
La fase de transició comença l’1 d’octubre de 2023 i finalitzarà en 2026. Durant aquesta fase, els importadors de béns afectats per la normativa hauran de notificar les emissions de gasos d’efecte hivernacle corresponents a les seves importacions però encara no hauran de pagar per les mateixes. L’annex IV del Reglament indica els mètodes de càlcul que s’hauran d’utilitzar.
L’1 de gener de 2026 el CBAM entrarà plenament en vigor i els importadors estaran obligats a declarar la quantitat de béns importats a la UE i les seves emissions així com els certificats adquirits deduint-hi, si fos el cas, el preu del carboni satisfet durant la producció dels bens importats. La declaració contemplarà el període de gener a desembre de l’any anterior. El seu preu prendrà com a base el preu dels drets d’emissió de CO₂.
La Comissió preveu un desenvolupament detallat del Reglament que contemplarà els requisits per a la notificació de les emissions.