El Port de Barcelona supera el milió de contenidors durant el primer semestre
L’entitat registra uns resultats econòmics molt positius, amb un 30% més de beneficis i un 14% més de cash flow.
Durant els sis primers mesos de l’any el Port de Barcelona ha superat el milió de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), una xifra que suposa un creixement del 13% respecte al mateix període de l’any passat. El tràfic de contenidors, un segment d’activitat estratègic per al Port i molt vinculat a l’economia de l’entorn, ha crescut en tots els tipus d’operativa. En l’apartat de comerç exterior destaca l’impuls de les importacions (264.624 TEU, +11%), encara que en termes absoluts les exportacions segueixen tenint més pes (323.580 TEU, + 4%). Els tràfics de cabotatge amb les Illes Balears i Canàries han registrat creixements del 13%, mentre que el transbordament (contenidors que són descarregats temporalment per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final) ha experimentat una important recuperació, amb un creixement superior al 20%. Cal destacar que els contenidors d’exportació superen en un 54% el màxim d’abans de la crisi.
Per països, la Xina es manté com el principal soci comercial del Port de Barcelona, amb un increment del 10% en els intercanvis amb el recinte català. El 23,5% de tots els contenidors que passen pel Port tenen el gegant asiàtic com a origen o destinació. Altres mercats que han mostrat un important dinamisme en les seves relacions comercials amb la capital catalana han estat els Estats Units (+8%), la Unió dels Emirats Àrabs (+28%), l’Índia (+19%) i Mèxic (+7%).
Pel que fa al tràfic total (que inclou totes les modalitats de càrrega), durant el primer semestre de l’any el Port de Barcelona ha gestionat 24,2 milions de tones, un 4% més que el mateix període de 2015.
Impuls dels vehicles d’importació
Fins al mes de juny les terminals del Port han transportat un total de 477.202 vehicles, amb un creixement del 6%. El gruix d’aquesta xifra (398.362 unitats) són de comerç exterior, un apartat on destaquen les exportacions (amb 240.000 vehicles) i les importacions, que tot i sumar un volum menor (102.510 unitats), han crescut a un ritme del 16,5%.
Pel que fa a la mercaderia transportada a granel, els líquids s’han mantingut pràcticament estables respecte a l’any passat, amb un total de 6 milions de tones. Destaca l’evolució experimentada pel gasoil, que s’ha incrementat un 50%. D’altra banda, els sòlids a granel han sumat 2,2 milions de tones, resultat que suposa un augment del 5%. Els productes que han tingut una millor evolució són els cereals i farines (+48%) i els pinsos i farratges (+32%).
Durant el període, les autopistes del mar han transportat més de 68.000 unitats de transport intermodal (UTI, que equivalen a un camió, plataforma o remolc). Aquestes línies mixtes (de càrrega rodada i passatge) que connecten Barcelona amb diferents destinacions d’Itàlia i del nord d’Àfrica, han desviat una xifra idèntica de camions de les carreteres al mode marítim, més eficient en termes econòmics i mediambientals.
Moviment de passatgers
Pel que fa al moviment de passatgers, durant els sis primers mesos de l’any han fet servir el Port de Barcelona prop d’1,5 milions de viatgers, tant de ferris de línia regular com de creuers. Els passatgers de ferris (que connecten la capital catalana amb les illes Balears, Itàlia i el Nord d’Àfrica) han crescut un 12%.
La xifra total de creueristes (més d’un milió de persones) s’ha mantingut pràcticament estable respecte a 2015, tot i que s’ha produït un increment significatiu (+15%) dels passatgers de port base (aquells que inicien i finalitzen el seu itinerari al Port de Barcelona i que suposen, per tant, una major aportació econòmica a la ciutat).
Resultats econòmics
Durant el primer semestre de l’any el Port de Barcelona ha registrat un import net de la xifra de negoci de 76,1 milions d’euros, amb un augment de l’1% respecte al mateix període de 2015. El benefici net d’aquests 6 primers mesos de l’any s’ha situat en 19,1 milions d’euros, un 30% més respecte dels 14,7 milions de benefici del mateix període de l’exercici anterior. Aquest increment està relacionat amb una disminució del 60% de les despeses financeres per diverses raons, com ara la cancel·lació anticipada del préstec amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) per valor de 47,5 milions i la reducció del tipus d’interès variable aplicats a la resta de préstecs subscrits amb el BEI.
Quant a la generació de recursos, el cash flow operatiu del semestre suma 43,2 milions d’euros, xifra que suposa un augment del 16%.
En el següent enllaç es poden consultar les dades corresponents al 1r semestre del 2016 presentades en el curs d’una roda de premsa convocada per l’autoritat portuària : Port de Barcelona, 1r semestre de 2016